
GÜVEÇ
MALZEMELER
1 kg
patlıcan
1 büyük
boy soğan
2 Adet
çarliston biber
1 Baş
sarımsak
8-10 Adet
domates
300 gr
kuşbaşı et (Kıyma ,köfte veya tavuk eti de kullanabilirsiniz)
Tuz,karabiber,kırmızıbiber
Güveç
tenceresi
güveci
pişirmek için içi kum dolu tepsi
YAPILIŞI
Güveç yemeği aslında sadece bir pişirme tekniğidir. Aynı
tekniği kullanarak onlarca farklı yemek yapılabilir.Güvece konulan malzemeler
yöreden yöreye farklılıklar gösterir. Bu benim elimdeki malzemelerle bu akşam
uygun gördüğüm güveç yemeğimdi.Ben güveçte pişirmeye başlamadan önce lezzetleri
artsın diye malzemelerimi wook tavada biraz karamelize ettim.Güvecimin altına
da meşhur kumdan altlığımı koydum .(eski bir tepsinin içine yıkanmış ve
kurutulmuş kum koyup ocağın üzerinde bu
kum yüzeyin üzerinde pişirim yapıyorum kum ısıyı eşit bir şekilde dağıttığı için çok daha lezzetli yemekler
ortaya çıkıyor)
Güveç
tenceremizi yarım saat öncesinden bolca
yağlıyoruz, yağı iyice emmesi için .
Tenceremizin
en altına daha öce kavurduğumuz piyaz doğranmış kuru soğanları koyuyuruz.
Sonra
sırasıyla biber,
Kuşbaşı
etimiz,
küp
doğranmış ve kavrulmuş patlıcan,
Soyulmuş
ve ortadan kesilmiş sarımsak,
Ve son
olarak tenceremizi dolduracak kadar domatesimizi koyuyoruz.
Ben güveç
tenceresinin kendine has raiyasını sevdiğim için tuz dışında baharat
kullanmadım , siz istediğiniz baharatları atabilirsiniz.
Varsa
güveç tencerenizin kapağını kapatın yoksa alüminyum folyo ile tencerenizi
kapatarak buharın çıkışını engelleyin.
Isıttığımız
kumun üzerine güveç tenceremizi koyup ateşin altını kısıyoruz ve tencereyi
ocakta 4 saat unutuyoruz ,
Son yarım
saatte güvecin kapağını açık pişiriyoruz. Böylece güvecin suyu daha kıvamlı ve
lezzetli oluyor..
Tenceremizin
altını kapattıktan sonra kumun üzerinde kendi kendine yarım saat kadar daha
pişmeye devam ediyor güveç bu ısıdan da faydalanıyoruz.
AFİYET OLSUN
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder