Bu Blogda Ara

9 Ağustos 2016 Salı

KATIKLI DOLMA















KATIKLI DOLMA

MALZEMELER
             200 gr kıyma
             1 su bardağı çiğköftelik bulgur
             1 su bardağından biraz az sıcağa yakın ılık su
             1 çorba kaşığı kara reyhan
             yarım  çorba kaşığı nane
             kişniş,kimyon,tuz,karabiber
             1 tatlı kaşığı tepeleme biber salçası
             1 tatlı kaşığı tepeleme domates salçası
             1 kg kabak
SOSU İÇİN
             sarımsak
             yoğurt
             kırmızı toz biber
YAPILIŞI
             Kabaklar yıkanıp baş kısımları kesilip ortadan ikiye bölünür ve tuzlanır (Böylece sebzeler yumuşar ve içleri oyulurken çatlamaz)

             Çiğköftelik bulgur ılık su ve tuz ile ıslatılır 5 dakika kadar şişmesi beklenir.
             Kabaran bulgur biraz yoğurulduktan sonra sos malzemeleri hariç diğer malzemelerle karıştırılır.

             Karışım özdeşleşene kadar yoğurulup 10 dakika daha dinlendirilir.

             Bu arada kabaklar bir oyacak yardımı ile oyulur.

             Kabakların içi hazırladığımız bulgurlu iç ile doldurulur (Bastırarak dolduruyoruz.)
             Kabakları tekrar ikiye bölüyoruz.( Böylece klasik katıklı dolma şeklini almış oluyorlar  hem de daha iyi pişiyor)

             Tencereye dizip kaynar su dökerek 40 dk kadar kısık ateşte pişiriyoruz.
             Ayrı bir yerde sıvı yağ ve toz biberi bir çezvede biraz yakıyoruz.(isteyen bu esnada tereyağını kullanabilir.)
             Ayrı bir kasede ezilmiş sarımsak , tuz ve yoğurdu karıştırarak sarımsaklı yoğurdumuzu yapıyoruz.
             sunum için tabağımıza dolmalarımızı koyduktan sonra üzerine sarımsaklı yoğurdumuzu döküp, son olarak biberli yağımızı gezdiriyoruz.
Not: Bu yemek Siirt yöresine ait bir yemektir.Kış kabağı ile de yapılabilir.
AFİYET OLSUN


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder