KATIKLI DOLMA
MALZEMELER
200 gr
kıyma
1 su
bardağı çiğköftelik bulgur
1 su
bardağından biraz az sıcağa yakın ılık su
1 çorba
kaşığı kara reyhan
yarım çorba kaşığı nane
kişniş,kimyon,tuz,karabiber
1 tatlı
kaşığı tepeleme biber salçası
1 tatlı
kaşığı tepeleme domates salçası
1 kg
kabak
SOSU İÇİN
sarımsak
yoğurt
kırmızı
toz biber
YAPILIŞI
Kabaklar
yıkanıp baş kısımları kesilip ortadan ikiye bölünür ve tuzlanır (Böylece
sebzeler yumuşar ve içleri oyulurken çatlamaz)
Çiğköftelik
bulgur ılık su ve tuz ile ıslatılır 5 dakika kadar şişmesi beklenir.
Kabaran
bulgur biraz yoğurulduktan sonra sos malzemeleri hariç diğer malzemelerle
karıştırılır.
Karışım
özdeşleşene kadar yoğurulup 10 dakika daha dinlendirilir.
Bu arada
kabaklar bir oyacak yardımı ile oyulur.
Kabakların
içi hazırladığımız bulgurlu iç ile doldurulur (Bastırarak dolduruyoruz.)
Kabakları
tekrar ikiye bölüyoruz.( Böylece klasik katıklı dolma şeklini almış
oluyorlar hem de daha iyi pişiyor)
Tencereye
dizip kaynar su dökerek 40 dk kadar kısık ateşte pişiriyoruz.
Ayrı bir
yerde sıvı yağ ve toz biberi bir çezvede biraz yakıyoruz.(isteyen bu esnada
tereyağını kullanabilir.)
Ayrı bir
kasede ezilmiş sarımsak , tuz ve yoğurdu karıştırarak sarımsaklı yoğurdumuzu
yapıyoruz.
sunum
için tabağımıza dolmalarımızı koyduktan sonra üzerine sarımsaklı yoğurdumuzu
döküp, son olarak biberli yağımızı gezdiriyoruz.
Not: Bu yemek Siirt yöresine ait bir yemektir.Kış kabağı ile
de yapılabilir.
AFİYET OLSUN
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder