KURU PATLICAN DOLMASI
MALZEMELER
Kuru
patlıcan
1 su
bardağı pirinç
200 gr
kıyma
1 kuru
soğan(küp küp doğranmış)
1
çarliston biber (küp küp doğranmış)
Yarım
demet maydanoz(doğranmış)
1 Çorba
kaşığı domates salçası,
1 Çorba
kaşığı biber salçası,
Tuz,
karabiber
Kırmızı
toz biber.
Nane
Sıvı yağ
Pişirimde
kullanmak için
1 çay
bardağı tane sumak
3 su
bardağı su
Bir tutam
tuz
YAPILIŞI
20 – 25
tane kuru patlıcan yıkanır.
Patlıcanları
3-4 dakika kadar kaynar suda haşlayıp süzüp soğutuyoruz.
Soğanlar,
maydanoz ve yeşil biber doğranarak karıştırma kabına alınır.
Üzerine
salçalar,baharatlar, kıyma,sıvı yağ ve pirinci ekleyerek karıştırıyoruz.
Pirinçli
karışımı kuru dolmalara doldurup patlıcanları birkaç yerinden çatalla deliyoruz
ve tencereye ağızları birbirini kapatacak şekilde diziyoruz.
tencerenin
üzerine varsa dolma taşı yoksa uygun bir büyüklükte tabak kapatıp üzerine 1
porselen kupa dolusu su koyuyoruz. (Suyu ağırlık olarak kullanıyoruz ,dolma
taşımız varsa bu ağılığa gerek yok)
Küçük bir
tencere içine 2 bardak suyumuzu ve tane sumağımızı koyup , 1 tutam tuz ile
birlikte kaynatıyoruz.(kaynar kaynamaz ocağın altını kapatıp 3- 4 dakika
demlendiriyoruz)
Kaynayan
sumak suyumuzu dolmamızın üzerine süzüp dolmamızı en kısık ateşte 1 saat kadar
pişiriyoruz. (Suyu eksildikçe üzerine kaynar su dökerek destekliyoruz.)
Altını
kapatıp 20 dakika kadar demlendiriyoruz.
AFİYET OLSUN
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder