Bu Blogda Ara

9 Ağustos 2016 Salı

SU BÖREĞİ



SU BÖREĞİ

MALZEMELER
             1 yumurta
             yarım çay bardağı ılık su
             Tuz
             1 çorba kaşığı sıvı yağ
             aldığı kadar un
İÇ HARCI İÇİN
             Yarım kalıp peynir,
             maydanoz (ince ince doğranmış)
YAPILIŞI
             yumurta ,tuz,su ve sıvı yağı derin bir kapta karıştırıp azar azar üzerine un ilave ediyoruz.
             Hamurumuz kulak memesi kıvamından biraz daha sert bir hamur olmalı.
             Hamurumuzu esnete esnete yoğurarak içindeki gluteni ortaya çırarmalıyız.
             Üzerini streç film ile sararak oda sıcaklığında dinlenmeye alıyoruz.
             Bu arada peynirleri rendeleyip içine kıyılmış maydanozo karıştırıyoruz.
             Not: isteyenler peynirli içe biber ve baharatta koyabilirler ben sade sevdiğim için baharatsız yaptım)
             Büyükçe bir teflon tavayı veya fırın tepsisini yağlıyoruz (Ben böreğimi ocakta yapıyorum çok pratik oluyor)
             Hamurumuzu 8-10  parçaya bölüyoruz.Bezeler yapıyoruz açabileceğimiz kadar ince açmaya çalışıyoruz.
             Temiz bir örtünün üzerinde açtığımız yufkaları dinlendiriyoruz.
             Bu arada derin bir tencere de su kaynatıyoruz. Kaynayan suya tuz atıyoruz.
             Ocağın yanına yine derin bir kap dolusu soğuk su bırakıyoruz.(içine buz da atabiliriz.)
             Açtığımız hamurları tuzlu su kaynarken tencereye atıp arada karıştırarak 2 dakika kadar pişiriyoruz.(Hamurları atarken katların birbiri üstüne gelmemesine dikkat edelim.yoksa yapışır.)
             Haşladığımız hamuru çıkar çıkmaz soğuk suya alıp şokluyoruz. (Burda amaç hem pişirmeyi durdurmak hem de hamurun yapışmasını engellemek.)
             Suyunu süzdüğümüz yufkaları arasına yağ sürerek tavamıza yerleştiriyoruz. Yufkaların yarısını alta yaydıktan sonra peynirli içi yayıp kalan yufkaları yine arasına yağ gezdirerek üste yerleştiriyoruz.
             Ocağımızın en geniş yanan gözünü en kısık halde yakıyoruz ve tavamızı ocağın üzerine koyuyoruz.
             Arada yanlarda sıvı yağ koyuyoruz. 15 dakika kadar pişiriyoruz. Gerekirse arada tahta spatül ile altının pişip pişmediğini kontrol ediyoruz.
             Altı pişince varsa balık tavalarındaki kapaklar yoksa da tavanın büyüklüğünde düz bir servis tabağı sayesinde böreğimizi ters yüz ediyoruz.
             Diğer taraf 10 dakikada pişiyor .

AFİYET OLSUN


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder