MALZEMELER
- 5 Litre süt
- 1 tatlı kaşığı peynir mayası
- Kaya tuzu
- Su
- 5 litre süt kaynatılıp soğumaya bırakılır sütün ısısı 36 derece olunca(bu vücut sıcaklığımızla aynıdır) vücut için kullanılan termometreleri kullanabilirsiniz.
- 1 tatlı kaşığı mayayı koyup karıştırıyoruz. Yoğurt mayalar gibi üstünü örtüp 1.5 saat kadar mayalıyoruz.
- Tencerede sütümüz mayalanmış yoğurt gibi kıvam almalı.
- Üzerini bıçakla çizip tekrar ocağa koyuyoruz.
- Sütü tekrar ısıtıyoruz (bu arada kesilip bir araya gelecektir). Tam kaynamadan suyu sarı bir renk alana kadar ısıtıp sonrasında içine tülbent geçirilmiş bir süzgeçten süzüyoruz.
- Tülbenti bir araya getirip peyniri bir araya getiriyoruz, üstüne bir ağırlık koyuyoruz.
- Bu halde buzdolabında 1-2 saat kadar süzüyoruz. Sonra peynirimizi bir tabağa alıp yine buzdolabında sabaha kadar dinlendiriyoruz.
- Sabah dilimlere ayırıp kaya tuzlu suya koyuyoruz. (Tuz oranını damak tadınıza göre ayarlayın peynirimiz fazla olmadığı için az tuzda bile 1 hafta 10 gün dayanır.)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder