Bu Blogda Ara

16 Ocak 2017 Pazartesi

EV YAPIMI PEYNİR


MALZEMELER 
  • 5 Litre süt
  • 1 tatlı kaşığı peynir mayası
  • Kaya tuzu
  • Su
YAPILIŞI
  • 5 litre süt kaynatılıp soğumaya bırakılır sütün ısısı 36 derece olunca(bu vücut sıcaklığımızla aynıdır) vücut için kullanılan termometreleri kullanabilirsiniz. 
  • 1 tatlı kaşığı mayayı koyup karıştırıyoruz. Yoğurt mayalar  gibi üstünü örtüp 1.5 saat kadar mayalıyoruz.
  •  Tencerede sütümüz  mayalanmış yoğurt  gibi kıvam almalı.
  •  Üzerini bıçakla çizip tekrar ocağa koyuyoruz.
  •  Sütü tekrar ısıtıyoruz  (bu arada kesilip bir araya gelecektir). Tam kaynamadan suyu sarı bir renk alana kadar ısıtıp sonrasında içine tülbent geçirilmiş bir süzgeçten süzüyoruz.
  •  Tülbenti bir araya getirip peyniri bir araya getiriyoruz, üstüne bir ağırlık koyuyoruz. 
  • Bu halde buzdolabında 1-2 saat kadar süzüyoruz. Sonra peynirimizi bir tabağa alıp yine buzdolabında sabaha kadar dinlendiriyoruz. 
  • Sabah dilimlere ayırıp kaya tuzlu suya koyuyoruz. (Tuz oranını damak tadınıza göre ayarlayın peynirimiz fazla olmadığı için az tuzda bile 1 hafta 10 gün dayanır.)
AFİYET OLSUN




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder