YEŞİL ZEYTİN KURMA
MALZEMELER
- 5 litrelik cam kavanoz
- 1 su bardağı salçalık tuz
- 2, 3 adet bağ yaprağı
- yeteri kadar su
YAPILIŞI
- Zeytinleri yıkayıp süzüyoruz.
- Zeytinleri bir bıçak yardımı ile en az 2 yerinden çiziyoruz.
- Çizilen zeytinleri 5 litrelik kavanoza aralarına tuz serpiştirerek dolduruyoruz.
- Kavanozun en üstüne yaprakları koyup üstünü su ile dolduruyoruz.
- Bağ yaprağında bulunan bir maddeden (tein) dolayı zeytinimize limon tuzu atmamıza gerek kalmıyor. ben zeytinde turşu tadından hoşlanmadığım için zeytinimi bu şekilde kuruyorum. sert kütür kütür bir zeytin oluyor.
- Kavanozları bu şekilde bütün kış saklayabiliyoruz.
- Zeytini kullanmak istediğimiz zaman. 10 -15 gün boyunca (acılığı gidene kadar) suyunu temiz suyla değiştiriyoruz.
- Tatlandıktan sonra tekrar salamura suyu hazırlamamız gerekiyor.
SALAMURA SUYU
- Bir sürahiyi suyla dolduruyoruz.
- Çiğ bir yumurtayı temizce yıkayıp sürahideki suyun içine yavaşça bırakıyoruz.
- Sürahiye kontrollü bir şekilde salçalık tuz koyup karıştırıyoruz.
- Yumurta sürahinin ortasında sabit durunca suyumuz yeterli tuzlulukta demektir. Artık bu suyu yeşil zeytinlerimizin üzerine doldurup buzdolabına kaldırıp tüketebiliriz.
AFİYET OLSUN
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder