Bu Blogda Ara

25 Ekim 2018 Perşembe

YEŞİL ZEYTİN KURMA


MALZEMELER

  1.  5 litrelik cam kavanoz
  2. 1 su  bardağı salçalık tuz
  3. 2, 3 adet bağ yaprağı
  4. yeteri kadar su

YAPILIŞI

  • Zeytinleri yıkayıp süzüyoruz.
  • Zeytinleri bir bıçak yardımı ile en az 2 yerinden çiziyoruz.
  • Çizilen zeytinleri 5 litrelik kavanoza aralarına tuz serpiştirerek dolduruyoruz.
  • Kavanozun en üstüne yaprakları koyup üstünü su ile dolduruyoruz.
  • Bağ yaprağında bulunan bir maddeden (tein) dolayı zeytinimize limon tuzu atmamıza gerek kalmıyor. ben zeytinde turşu tadından hoşlanmadığım için zeytinimi bu şekilde kuruyorum. sert kütür kütür bir zeytin oluyor.
  • Kavanozları bu şekilde bütün kış saklayabiliyoruz. 
  • Zeytini kullanmak istediğimiz zaman. 10 -15 gün boyunca (acılığı gidene kadar) suyunu temiz suyla değiştiriyoruz.
  • Tatlandıktan sonra tekrar salamura suyu hazırlamamız gerekiyor.

SALAMURA SUYU

  • Bir sürahiyi suyla dolduruyoruz.
  • Çiğ bir yumurtayı temizce yıkayıp sürahideki suyun içine yavaşça bırakıyoruz.
  • Sürahiye kontrollü bir şekilde salçalık tuz koyup karıştırıyoruz.
  • Yumurta sürahinin ortasında sabit durunca suyumuz yeterli tuzlulukta demektir. Artık bu suyu yeşil zeytinlerimizin üzerine  doldurup buzdolabına kaldırıp tüketebiliriz. 




AFİYET OLSUN

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder